Αρχική » Η ψυχη του ΣΟΥΦΛΙΟΥ

Η ψυχη του ΣΟΥΦΛΙΟΥ

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). Με αφορμή τον ερχομό της άνοιξης (μιας εποχής ανανέωσης και μεταμορφώσεων), εγκαινίασε την έκθεση-εικαστική εγκατάσταση του Απόστολου Χαντζαρά με τίτλο «Ψυχές» στο Μουσείο Μετάξης, στο Σουφλί.

«Πεταλούδα» είναι μία από τις σημασίες τής αρχαίας λέξης «ψυχή». Σε πεταλούδες μεταμορφώνονται οι μεταξοσκώληκες, αφού κλειστούν στο κουκούλι τους – μια μεταμόρφωση που συμβολίζει την ψυχή ως πνεύμα… Όσοι βρεθούν στο Μουσείο Μετάξης τού Σουφλίου μέχρι τις 10 Ιου­νίου θα συναντήσουν δεκάδες μεγάλες και μικρές πεταλούδες, αιωρούμενες από την οροφή, φαινομενικά εύθραυστες -ως η άυλη υπόσταση κάθε έμβιου όν- τος-, να προσκαλούν τους επισκέπτες σε μιαν εμπειρία «αναμέτρησης» με χρώ­ματα, μύθους, αλληγορίες.

Με αφορμή την έκθεση, ένα τρισδιά­στατο έργο τού Απόστολου Χαντζαρά (φιλοτεχνημένο ειδικά για την περίσταση) προστίθεται στη μόνιμη συλλογή τού

Μουσείου Μετάξης: απεικονίζει δύο αν­θρώπινες μορφές, παραπέμποντας στον μύθο τού Έρωτα και της Ψυχής – μια ιστο­ρία αγάπης με πολλές περιπέτειες, αλλά αίσιο τέλος, η οποία παραδίδεται από τον ρωμαίο συγγραφέα Απουλήιο (2ος αιώνας μ.Χ.) και έχει επιβιώσει σε πολλά λαϊκά παραμύθια.

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΤΑΞΗΣ

Το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί ανήκει στο δίκτυο θεματικών τεχνολογικών μου­σείων τού Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Στεγάζεται στο αρχοντικό Κουρτίδη, το οποίο κτίστηκε το 1883 από ντό­πιους τεχνίτες και αποτελεί αξιόλογο δείγ­μα αστικής αρχιτεκτονικής τής περιοχής. Το αρχοντικό όπου έζησε ο γιατρός Κων­σταντίνος Κουρτίδης (1870-1944) δωρήθηκε από την κόρη του, Μαρία Κουρτίδη-Πάστρα, με σκοπό να στεγάσει το Μουσείο Μετάξης. Σε αυτό παρουσιάζονται όλες οι φάσεις και τα στάδια της προβιομηχανίκης σηροτροφίας και μεταξουργίας: από την εκκόλαψη του μεταξόσπορου και την εκτροφή τού μεταξοσκώληκα με φύλλα μουριάς (σηροτροφία) ώς την ύφανση της μεταξωτής φούσκας (του κουκουλιού), το ξετύλιγμα του πολύτιμου νήματος και την επεξεργασία τού μεταξιού (μεταξουργία). Παράλληλα, προβάλλεται το κοινω­νικοοικονομικό πλαίσιο που ανέδειξε την περιοχή ως σημαντικό μεταξοπαραγωγικό κέντρο της χώρα μας, από τα τέλη τού 19ου μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα.

INFO:

Στο Μουσείο Μετάξης τού ΠΙΟΠ (Ελευθερίου Βενιζέλου 73, Σουφλί,

Τ. 25540-23.700, W. www.piop.gr,

Ε. piop@piraeusbank.gr). Ωράριο λει­τουργίας: από 01/03 έως 15/10 καθη­μερινά (εκτός Τρίτης) 10.00-18.00, από 16/10 έως 28/02 καθημερινά (εκτός Τρίτης) 10.00-17.00. Εισιτήρια: γενική είσοδος €3, μειωμένο €1,5.

Πηγή: Περιοδικό “ΕΠΙΛΟΓΕΣ” της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας