Αρχική » Α. ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: To Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει συγκεκριμένο πλάνο αποκατάστασης των ζημιών του Τεμένους Βαγιαζήτ

Α. ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: To Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει συγκεκριμένο πλάνο αποκατάστασης των ζημιών του Τεμένους Βαγιαζήτ

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Για τις ευθύνες του Υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με την έλλειψη μέτρων προστασίας του Τεμένους Βαγιαζήτ, με αποτέλεσμα την πρόσφατη πυρκαγιά που ξέσπασε στο Μνημείο, αλλά και για το γεγονός ότι δεν φαίνεται να υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο αποκατάστασης των ζημιών μίλησε σήμερα (28/04) στη Βουλή ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης, στη Συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συγκεκριμένα είπε ότι:

  • Το Υπουργείο δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του Μνημείου, ενώ καθυστέρησε σημαντικά στην επανεκκίνηση των έργων αναστήλωσης του μνημείου, σύμφωνα με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020
  • Δεν φαίνεται να υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο αποκατάστασης των ζημιών, με αποτέλεσμα το Τέμενος να είναι εκτεθειμένο στις βροχές.
  • Το Διδ/χο μπορεί να εξελιχθεί και να μετεξελιχθεί και σε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς διαθέτει μνημεία Αρχαιοελληνικά, Ρωμαϊκά, Βυζαντινά, Χριστιανικά, Μεταβυζαντινά, μεγάλης ιστορικής και πολιτισμικής αξίας.
  • Το Υπουργείο μπορεί να αναδείξει όλα αυτά τα ιστορικά μνημεία, για τα οποία έχει σχεδιαστεί, αλλά δεν υλοποιείται η ανακαίνιση και η αναστήλωσή τους.
  • Το Βυζαντινό Μουσείο Διδ/χου, που θα έδινε άλλη πνοή στην πόλη, λειτούργησε για πέντε μήνες και στη συνέχεια έκλεισε με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Αναλυτικά η πρωτολογία:

«Κυρία Υπουργέ, η 22η Μαρτίου ήταν μαύρη ημέρα για το Διδυμότειχο και τον Έβρο. Το Τέμενος Βαγιαζήτ, το σημαντικότερο ισλαμικό μνημείο στην Ευρώπη, μεγάλης πολιτισμικής και ιστορικής αξίας, το οποίο είναι ταυτισμένο με την ιστορία της πόλης, υπέστη σοβαρές ζημιές εξαιτίας πυρκαγιάς. Το αποτέλεσμα ήταν να καταστραφεί εντελώς η απεριορίστου αρχιτεκτονικού κάλλους και πρωτοτυπίας ξύλινη στέγη του τεμένους, στο οποίο γίνονταν έργα ανακαίνισης και αναστύλωσής του.

Δυστυχώς, δεν λάβατε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του μνημείου, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτό το ατυχές περιστατικό της φωτιάς που ξέσπασε. Βέβαια, είναι και τραγικές οι καθυστερήσεις παράλληλα στην επανεκκίνηση των έργων αναστήλωσης του μνημείου, σύμφωνα με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020. Αυτό που προέχει τη δεδομένη στιγμή είναι να προχωρήσουν άμεσα τα έργα αποκατάστασης, για να εξαφανιστούν τα σύννεφα κατάθλιψης και μελαγχολίας που έχουν καταλάβει το Διδυμότειχο, αλλά και τους κατοίκους του.

Κυρία Υπουργέ, επισκεφθήκατε το Διδυμότειχο και δεσμευτήκατε δημόσια ότι θα κάνετε τις απαιτούμενες ενέργειες για την αναστήλωση του μνημείου. Δυστυχώς, όμως, βλέπουμε σήμερα ότι έχουν αποσυρθεί τα βαρέα οχήματα, έχετε αφήσει πίσω τα αποκαΐδια και τα κατεστραμμένα μεγάλα μεταλλικά και δομικά υλικά και αντικείμενα στέλνοντας το μήνυμα της εγκατάλειψης του μνημείου στην τύχη του. Δεν φαίνεται να έχετε ένα πλάνο άμεσης αποκατάστασης των ζημιών, με αποτέλεσμα το Τέμενος να είναι εκτεθειμένο στις βροχές –είχαμε πρόσφατα- ενώ έρχεται προσεχώς και ο χειμώνας, που στην περιοχή μας, ως γνωστόν, είναι ιδιαίτερα βαρύς.

Επειδή δεν θα θέλαμε να παρατηρηθούν και οι καθυστερήσεις και οι ολιγωρίες του παρελθόντος, θα θέλαμε να μας πείτε αναλυτικά ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των ζημιών του μνημείου. Γνωρίζω ότι η καταστροφή του μνημείου δεν προήλθε από έκνομη ενέργεια ή από οργανωμένη εγκληματική πράξη και γι’ αυτό μάλιστα πήρα και το ρίσκο να δηλώσω, αμέσως μόλις έφθασα στο σημείο ότι δεν είναι έκνομη ενέργεια.

Θέλουμε, όμως, να μας ενημερώσετε ποιος ευθύνεται για το ατυχές περιστατικό, σε ποιο σημείο βρίσκονται οι έρευνες, αν έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις, αν έχουν επιβληθεί κυρώσεις ή αν αναμένεται να επιβληθούν.

Γνωρίζοντας ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι δύσκολη και δεν είναι η καλύτερη δυνατή σήμερα, μπορείτε να μας πείτε με ποιους τρόπους και με ποια χρηματοδοτικά εργαλεία θα προχωρήσετε στην αναστήλωση του μνημείου και γενικότερα στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς;

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Αναλυτικά η δευτερολογία

«Κυρία Υπουργέ, δεν απαντήσατε στα ερωτήματά μου. Καταγράψατε, πράγματι, μία υπηρεσιακή διαδρομή από την ώρα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά μέχρι πρόσφατα.

Θέλω, όμως, να υπογραμμίσω ότι η ιστορία της πόλης του Διδυμοτείχου είναι ξεχωριστή και αποτελεί κινητήριο μοχλό της τοπικής κοινωνίας, δίνοντας ανάσα στους ντόπιους επαγγελματίες αλλά και στους κατοίκους. Ένα από τα μνημεία που προσέλκυε το ενδιαφέρον των επισκεπτών ήταν αυτό το Τέμενος. Οφείλετε, λοιπόν, να μας πείτε αναλυτικά ποια βήματα θα κάνετε για την αποκατάστασή του και το χρονοδιάγραμμα, να μας δώσετε συγκεκριμένο πρόγραμμα για το πώς θα πορευτεί πλέον το Υπουργείο σε ό,τι αφορά το Τέμενος αυτό.

Θα ήθελα να γνωρίζετε –και το γνωρίζετε καλά- ότι δεν έχετε διορίσει ως Κυβέρνηση, όχι ως Υπουργός, την Έφορο Αρχαιοτήτων του Νομού Έβρου. Και η κυρία Καραδήμα, Έφορος Αρχαιοτήτων του Νομού Ροδόπης, καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες να αντιμετωπίσει, πρώτον, τα δικά της προβλήματα στην περιφέρειά της, όπου έχει και τα υψηλά καθήκοντα, και βέβαια και του Νομού Έβρου, ο οποίος, ως γνωστόν, κουβαλάει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της βυζαντινής ιστορίας και όχι μόνο.

Ελπίζω, όμως, ότι θα πάρετε τις αποφάσεις σας, γιατί χάρη στο Τέμενος Βαγιαζήτ, στο οποίο πρέπει να στρέψετε την προσοχή σας, το Διδυμότειχο μπορεί να εξελιχθεί και να μετεξελιχθεί και σε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Έχουμε μνημεία Αρχαιοελληνικά, Ρωμαϊκά, Βυζαντινά, Χριστιανικά, Μεταβυζαντινά, μεγάλης ιστορικής και πολιτισμικής αξίας.

Τώρα, λοιπόν, που η περιοχή μας πραγματικά νιώθει φτωχότερη σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, αλλά και οι κάτοικοί της έχουν καταληφθεί –και αυτό που σας λέω το εννοώ- από μελαγχολία και κατάθλιψη, θα πρέπει να διασκεδάσετε όλη αυτή την κατάσταση που έχει επικρατήσει αυτή τη στιγμή στην περιοχή του Διδυμότειχου και σε όλο τον Έβρο. Θα πρέπει να αναδείξετε όλα αυτά τα ιστορικά μνημεία, για τα οποία δυστυχώς έχει σχεδιαστεί, αλλά δεν υλοποιείται η ανακαίνιση και η αναστήλωσή τους.

Νομίζω ότι είναι στο χέρι σας να προχωρήσετε σε βήματα γοργά, για να μπορέσετε να στείλετε ένα μήνυμα στην τοπική κοινωνία ότι η Αθήνα είναι παρούσα στο Διδυμότειχο, είναι παρούσα στον Έβρο. Πραγματικά αυτό επιδιώκουμε και αυτό πραγματικά οφείλετε να πράξετε.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω -και το γνωρίζετε καλώς- ότι στον Λόφο του Καλέ στο Διδυμότειχο ιδρύθηκε μία από τις σπουδαιότερες πόλεις του Βυζαντίου. Η οχύρωσή της έγινε από τον Ιουστινιανό. Από τότε δεν έχει γίνει καμμία προσπάθεια αποκατάστασης των Τειχών της. Η σημερινή κατάσταση του μνημείου είναι αρκετά καλή. Έχει σωθεί ένα μεγάλο τμήμα της, όπως η Πύλη της Αγοράς, η Πύλη της Γέφυρας, καθώς και σημαντικοί πύργοι. Η αποκατάσταση των Τειχών θα αναδείκνυε τη μεγαλοπρέπειά τους και θα φώτιζε τη βυζαντινή ιστορία στην περιοχή μας και στην πόλη.

Στον ευρωπαϊκό χώρο υπάρχουν λίγες οχυρωμένες μεσαιωνικές πόλεις. Μία εξ αυτών είναι η πόλη Καρκασόν της Γαλλίας. Μπορείτε, με τους εξαίρετους επιστήμονες που έχει το Υπουργείο σας, να επισκεφθείτε αυτή την πόλη, να δείτε πώς οργανώθηκε, πώς αποκαταστάθηκε ένα σοβαρό μνημείο της Γαλλίας και τι μοχλός ανάπτυξης κατέστη στη συνέχεια για όλη την περιοχή της Περιφέρειας του Καρκασόν.

Νομίζω ότι έχετε βήματα να κάνετε για τον πολιτισμό, τον οποίο προβάλλει, τον οποίο αναδεικνύει η πόλη του Διδυμότειχου. Είναι οι μεταβυζαντινές εκκλησίες, είναι η Πλωτινούπολη. Το ελληνικό κράτος έχει φτιάξει ένα Βυζαντινό μουσείο, το οποίο λειτούργησε για ένα πεντάμηνο με ρυθμούς χελώνας και, δυστυχώς, το κλείσατε. Δεν γίνεται να δημιουργούνται τόσα έξοδα στο ελληνικό κράτος για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ένα βυζαντινό μουσείο, το οποίο πραγματικά πιστεύαμε ότι θα δώσει μια άλλη πνοή και έναν άλλο ρυθμό στην πόλη, να είναι κλειστό.

Θα σας παρακαλέσω πολύ να δείτε με ενδιαφέρον και το θέμα αυτό, γιατί πραγματικά το έχει ανάγκη η πόλη.

Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ».

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας