Αρχική » Εβροφάρμα: Κερδοφόρο το 2015

Εβροφάρμα: Κερδοφόρο το 2015

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Βελτιωμένα οικονομικά μεγέθη εμφάνισε το 2015 η Εβροφάρμα καταφέροντας να επιστρέψει στην κερδοφορία. Ειδικότερα, σε επίπεδο αποτελεσμάτων χρήσης 2015, οι βασικές μεταβολές των κονδυλίων της κατάστασης αποτελεσμάτων χρήσης, σε σχέση με την προηγούμενη χρήση έχουν ως εξής:

Τόσο ο ενοποιημένος όσο και ο εταιρικός κύκλος εργασιών αυξήθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Πιο συγκεκριμένα ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε € 29.646 χιλ. έναντι € 25.272 παρουσιάζοντας αύξηση 17,3% ενώ ο εταιρικός κύκλος εργασιών ανήλθε σε € 28.625 χιλ. έναντι € 24.737 χιλ. της προηγούμενης περιόδου παρουσιάζοντας αύξηση 15,7%.

Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 4.030 χιλ. και € 3.145 χιλ. για τον Όμιλο και την Εταιρεία αντίστοιχα, έναντι € 3.522 χιλ και € 2.452 χιλ της συγκριτικής περιόδου, αυξημένα δηλαδή κατά 14,4% και 28,2% αντίστοιχα.

Επίσης, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στο ποσό των € 1.153 χιλ. παρουσιάζοντας σημαντική βελτίωση σε σχέση με τη συγκριτική περίοδο όπου το αντίστοιχο ποσό ήταν € 268 χιλ. Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων της Εταιρείας ανήλθαν σε € 651 χιλ. σημαντικά αυξημένα σε σχέση με τη συγκριτική περίοδο όπου το αντίστοιχο ποσό ήταν ζημία € -181.

Όπως σημειώνει η εταιρεία, η χρήση 2015 επιβαρύνθηκε με επιπλέον προβλέψεις ποσού € 231 χιλ. για κάλυψη ζημιών από τη πιθανότητα μη ρευστοποίησης μέρους των εμπορικών και λοιπών απαιτήσεων του Ομίλου και της Εταιρείας και Με την απομείωση της αξίας των επενδυτικών ακινήτων της Εταιρείας ποσού € 279 χιλ. με βάση έκθεση εκτίμησης εμπειρογνώμονα για τον προσδιορισμό της εύλογης αξίας τους.

Το ενοποιημένο αποτέλεσμα μετά φόρων επηρεάσθηκε αρνητικά από φορολογία € 626 χιλ. και έτσι ανήλθε σε κέρδος € 527 χιλ. € έναντι ζημίας € -280 χιλ. € της συγκριτικής περιόδου και το εταιρικό σε κέρδος € 227 χιλ. έναντι € -539 χιλ., αντίστοιχα. Η σημαντική αύξηση του φόρου εισοδήματος για τη χρήση 2015 σε σχέση με την αντίστοιχη συγκριτική περίοδο αντανακλά τη θετική πορεία των αποτελεσμάτων προ φόρων.

Επίσης, στην κατάσταση συνολικού εισοδήματος περιλαμβάνονται και:

Ζημία από αποτίμηση interest rate swap ποσού € 4 χιλ προ φόρων

Αναλογιστικά κέρδη αναφορικά με παροχές προς τους εργαζόμενους ποσού € 11 χιλ προ φόρων

Ζημία από αποτίμηση διαθέσιμου προς πώληση χρηματοοικονομικό στοιχείο ποσού € 9 χιλ. προ φόρων.

Τα οποία και καταχωρήθηκαν στην κατάσταση λοιπών συνολικών εξόδων (απευθείας στην καθαρή θέση μετά το λογισμό της σχετικής αναβαλλόμενης φορολογίας).

Όπως σχολιάζει η εταιρεία, παρά τη συνεχιζόμενη πορεία ύφεσης της ελληνικής οικονομίας για έκτη συνεχή χρονιά, τις αρνητικές πολιτικές εξελίξεις με τρεις εκλογικές αναμετρήσεις μέσα στη χρήση 2015 που περαιτέρω επιδείνωσαν τα μεγέθη της Ελληνικής οικονομίας με αποκορύφωμα την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από τον Ιούλιο του 2015, ο οικονομικός απολογισμός της εταιρείας και του Ομίλου είναι θετικός με επιστροφή σε κερδοφορία, υψηλό EBITDA και ταυτόχρονα μειούμενο τραπεζικό δανεισμό. Σύμφωνα με την Εβροφάρμα, ο θετικός οικονομικός απολογισμός είναι αποτέλεσμα των ενεργειών της Διοίκησης προς την κατεύθυνση της βελτιστοποίησης των λειτουργικών εξόδων, την αναδιοργάνωση του δικτύου πωλήσεων που ξεκίνησε στη χρήση 2013, της ανάπτυξη νέων προϊόντων και της αύξηση των εξαγωγών.

Βασική παράμετρος επίτευξης των ανωτέρω στόχων αποτέλεσε η ιδιοπαραγωγή ανωτέρας ποιότητας ελληνικού γάλακτος από τις αγελάδες της θυγατρικής εταιρείας CAMPUS A.E.. Η ιδιοπαραγωγή γάλακτος δημιουργεί σημαντικές συνέργειες και επηρεάζει θετικά την ποιότητα των προϊόντων η οποία αποτελεί και τον οδηγό της αύξησης των πωλήσεων στην ελληνική και στη διεθνή αγορά.

Η CAMPUS A.E. πέραν των ιδιόκτητων βιολογικών περιουσιακών στοιχείων της έχει δημιουργήσει και το «cluster κτηνοτρόφων» που αποτελεί ένα μοντέρνο «συνεργατισμό» δώδεκα νεαρών κτηνοτρόφων στο χωριό Μέστη της Αλεξανδρούπολης σύμφωνα με τον οποίο η Campus αναλαμβάνει τη στέγαση και τη σίτιση κοπαδιών συγκεκριμένων κτηνοτρόφων και ταυτόχρονα αγοράζει το παραγόμενο από τα κοπάδια αυτά γάλα δημιουργώντας σημαντικές συνέργειες. Το μοντέλο αυτό αποδίδει αρκετά ικανοποιητικό εισόδημα για τους
συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους και αποτελεί ένα ελκυστικό μοντέλο διαχείρισης κοπαδιών ζώων. Οι καινοτόμες ορθές πρακτικές , όπως 20 m2 σταβλισμού ανά αγελάδα αντί για 5 m2 και η ποικιλία ντόπιων πρωτεϊνούχων ζωοτροφών στο σιτηρέσιο των αγελάδων αντί της εισαγόμενης σόγιας , συμβάλλουν στην ευζωία και υψηλές αποδόσεις των αγελάδων Η συνολική ημερήσια παραγωγή από ιδιόκτητα βιολογικά περιουσιακά στοιχεία αλλά και άλλων κτηνοτρόφων ανέρχεται σε πάνω από 35 τόνους γάλα ημερησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί σχεδόν στο 2,5% της εγχώριας παραγωγής νωπού αγελαδινού γάλακτος. Σύμφωνα με την Εβροφάρμα, το cluster της CAMPUS A.E. αποτελεί ένα μοναδικό και πρότυπο μοντέλο για τα δεδομένα της εγχώριας αγοράς και τη μόνη αξιόλογη προσπάθεια προς την κατεύθυνση της αύξησης της ελληνικής παραγωγής αγελαδινού γάλακτος. Να σημειωθεί ότι η εγχώρια παραγωγή είναι ελλειμματική καλύπτοντας μόνο το 35% των αναγκών της και αναγκάζει τη χώρα μας να πραγματοποιεί μεγάλες εισαγωγές γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ακόμη, στη χρήση 2015 η εταιρεία ενίσχυσε περαιτέρω την ανάπτυξη των συνεργασιών για την παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας (private label) επενδύοντας σε νέα προϊόντα.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας