Αρχική » Έτοιμο προς παράδοση το «καπνομάγαζο»

Έτοιμο προς παράδοση το «καπνομάγαζο»

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Ένα μήνα πριν την παράδοση του ανακαινισμένου καπνομάγαζου που θα στεγάσει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, το ithraki μπήκε πρώτο στους υπέροχους χώρους του και σας τους παρουσιάζει σήμερα. Όπως αποδείχθηκε από την… «αυτοψία» μας, όλα είναι σχεδόν έτοιμα και απομένει μόνο η επίπλωση και η διαμόρφωση του αύλιου χώρου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων, Χρήστος Γερακόπουλος, συντόνιζε τις τελευταίες λεπτομέρειες με τους τεχνικούς που εργάζονταν παράλληλα, ενώ ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης δήλωνε πριν λίγες μέρες στον STATUS 94.2 ότι σε ένα μήνα το κτίριο θα παραδοθεί στους δημότες.

Το καπνομάγαζο χτίστηκε γύρω στα 1890 από την καθολική κοινότητα του Δεδέαγατς, για να χρησιμεύσει ως σχολείο των παιδιών της κοινότητας. Το 1904 , κατά τη διάρκεια μαθητικής έκθεσης πήρε φωτιά η αίθουσα πειραμάτων και καταστράφηκε μεγάλο μέρος του κτιρίου. Το 1922-23 στα υπόγεια του ημικατεστραμμένου κτιρίου στεγάστηκαν πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη και τον Πόντο. Αργότερα αγοράστηκε από τον Αρμένο έμπορο καπνού Αγκόπ Ασταρζιάν (εξ΄ού και το όνομα «καπνομάγαζο») και μετατράπηκε σε αποθήκη καπνών (1924). Κατά την διάρκεια του πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως φυλακές από τους Βουλγάρους και αργότερα ως χώρος φύλαξης αριστερών κρατουμένων. Την δεκαετία του ΄50 άλλαξε πάλι χρήση και στέγασε τις αποθήκες των ηλιόσπορων του Ουζουνόπουλου. Αργότερα αγοράστηκε από τα ΚΤΕΛ της πόλης για να χρησιμοποιηθούν ως σταθμός τους. Ύστερα από πολλές παλινωδίες ο αείμνηστος Δήμαρχος Ηλίας Ευαγγελίδης (1994-97) το κηρύσσει ως διατηρητέο.

 Οι εργασίες συντήρησης του έργου είχαν σταματήσει το 2005, μετά από το τραγικό ατύχημα με τον θάνατο 3 εργατών.

Το Καπνομάγαζο στην οδό Αίνου στην Αλεξανδρούπολη είναι ένα από τα πολύ λίγα κτίρια-μνημεία που έχουν απομείνει στην πόλη, που μας θυμίζει το παρελθόν και φέρνει στη μνήμη μας τη διαδρομή από το Δεδέαγατς του 19ου αιώνα στη σύγχρονη πόλη του 21ου αιώνα.

Ακούστε όλα όσα είπε σήμερα στον STATUS ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης: 

 

kapnomagazo_mesa

kapnomagazo_mesa2

kapnomagazo_mesa4

kapnomagazo_mesa5

kapnomagazo_mesa6

 

Πηγή: ithraki.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας