Αρχική » Εμβολιάζονται 20.000 βοοειδή στον Έβρο για την οζώδη δερματίτιδα

Εμβολιάζονται 20.000 βοοειδή στον Έβρο για την οζώδη δερματίτιδα

από statusradio.gr
0 σχόλιο
Τον άμεσο εμβολιασμό των περίπου 20.000 βοοειδών του Έβρου (χωρίς να προσδιορίζεται η ημερομηνία έναρξης) προκειμένου να περιοριστεί εντός του Νομού η ζωονόσος της οζώδους δερματίτιδας και την κάλυψη από κρατικούς πόρους της όποιας διαφοράς προκύψει τιμολογιακά, στην αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, από τις τιμές που προβλέπει η σχετική ΚΥΑ, ανακοίνωσε την Δευτέρα από την Αλεξανδρούπολη ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σγουρίδης.
Ως προς την αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου ο κ. Σγουρίδης δήλωσε: «Εκεί που μπορώ να δεσμεύσω την πολιτεία είναι να ενισχυθούν οι μονάδες που επλήγησαν αλλά και οι μονάδες του Έβρου γενικότερα, από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης μέσω σχεδίων βελτίωσης, τα οποία μπορούν να τρέξουν από 1-1-16. Δεν μπορώ να δεσμευτώ για περισσότερα χρήματα το ’15 όταν εκκρεμούν ακόμη οι αποζημιώσεις του ’14», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Δουνάκης, αμφισβήτησε την άμεση κινητοποίηση του υπουργείου προς την κατεύθυνση αδειοδότησης, από την Ε.Ε., του προληπτικού εμβολιασμού των βοοειδών. «Αμφιβάλουμε για το πώς χειρίστηκε το υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας και οι υπηρεσίες το θέμα. Σήμερα το πρωί θανατώνεται κοπάδι στον Έβρο και έπεται και δεύτερο. Σας στείλαμε εγκαίρως τα αιτήματά μας και σήμερα μιλάμε ακόμη υποθετικά. Ήδη έπρεπε να έχει συγκροτηθεί κλιμάκιο κτηνιάτρων και πολιτικών παραγόντων-ευρωβουλευτών και να συζητάει με την ευρωπαϊκή επιτροπή για την έγκριση του εμβολίου. Το υπουργείο αδράνησε, δεν έχει γίνει κατανοητό ότι τα κουνούπια δεν έχουν σύνορα. Σήμερα καίγεται ο Έβρος και μαζί του θα καεί και η Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ο κ. Δουνάκης διαμαρτυρήθηκε έντονα και για τις αποζημιώσεις των ζωονόσων όπως αυτές ορίζονται στη σχετική εγκύκλιο. «Δίνονται χαμηλότερες τιμές με την αιτιολόγηση να μη μεταδίδονται οι ασθένειες. Τις ασθένειες δεν τις μεταδίδουν οι κτηνοτρόφοι. Είναι δυνατόν να θέλουμε να θανατώσουμε την περιουσία μας για την αποζημίωση!», ανέφερε και ζήτησε τροποποίηση της ΚΥΑ ώστε να ανεβούν οι τιμές της αποζημίωσης και να στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι για την ανασύσταση των κοπαδιών τους.
Τέλος οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων δήλωσαν ότι δεν θα δεχθούν τη θανάτωση των ζώων, παρά το ότι είναι επιβεβλημένη βάσει κοινοτικού δικαίου, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, καθώς εκτιμούν ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι να θανατωθούν τα κοπάδια, να αποζημιωθούν με μειωμένες τιμές όταν υπάρξουν χρήματα και να φορολογηθούν οι αποζημιώσεις τους.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας