Αρχική » Γιατί η «ΕΓΝΑΤΙΑ» και όχι ο ίδιος ο Δήμος;

Γιατί η «ΕΓΝΑΤΙΑ» και όχι ο ίδιος ο Δήμος;

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Με ενστάσεις και ερωτήματα που αφορούν τον φορέα υλοποίησης του έργου της αποκατάστασης του σκουπιδότοπου της Αλεξανδρούπολης, επανήλθε ο Επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ και Δημοτικός Σύμβουλος, Παύλος Μιχαηλίδης. Ο κ. Μιχαηλίδης αναρωτήθηκε γιατί το έργο θα το εποπτεύει η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ και όχι η τεχνική υπηρεσία του Δήμου, αφού έτσι πιστεύει ότι θα κερδιζόταν πολύτιμος χρόνος.

Δείτε τη σχετική ανακοίνωση:

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΥ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 30.4.2015  από την “ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.” (φορέας Υλοποίησης) η προκήρυξη του έργου της αποκατάστασης Χώρων Ανεξέλεγκτης ∆ιάθεσης Απορριμμάτων (Χ.Α.Δ.Α.) στις θέσεις “Παππάς” και “Μαυρότοπος” του ∆ήμου Αλεξανδρούπολης.

Ως ημερομηνία του διαγωνισμού ορίστηκε η 9.6.2015 και για την περάτωση όλου του συμβατικού αντικειμένου, όπως περιγράφεται στα Τεύχη ∆ημοπράτησης, ορίζεται συνολική προθεσμία έξι (6) μηνών από την ημέρα που θα υπογραφεί η Σύμβαση.

Σημειώνεται πως τον Οκτώβριο του 2005 η Ελλάδα καταδικάσθηκε από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για τη διάθεση αστικών αποβλήτων σε Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (1.128 ενεργοί ΧΑΔΑ) και έδωσε προθεσμία για την αποκατάστασή τους έως το 2009.

Με την τελευταία Απόφαση του Δικαστηρίου (Ιούνιο του 2014) επιβλήθηκε στη χώρα μας (την ημέρα της εκδίκασης υπήρχαν 70 ενεργοί ΧΑΔΑ και 223 ανενεργοί) κατ’ αποκοπήν πρόστιμο 10 εκατομμυρίων Ευρώ, για τη μη συμμόρφωση με την πρώτη δικαστική απόφαση, δηλαδή εξάλειψη της ανεξέλεγκτης διάθεσης από το 2005 ως το 2009.

Το θέμα των προστίμων ήταν και το μόνιμο επιχείρημα όσων (μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευ. Λαμπάκης) δεν εμμένουν στο δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης απορριμμάτων αλλά επιμένουν να υπερασπίζονται τη λύση των ΣΔΙΤ τονίζοντας ότι ο ιδιώτης είναι η μόνη λύση από τη στιγμή που οι τοπικές και πολιτικές αρχές επί δεκαετίες δεν έλυσαν το ζήτημα.

Σήμερα και για όλες τις περιοχές υπάρχουν δρομολογημένα ή υλοποιούμενα έργα τελικής ή/και μεταβατικής διαχείρισης. Το σύνολο των 245 ΧΑΔΑ έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Σχετικά με το έργο της αποκατάστασης ΧΑΔΑ (από τους τελευταίους πλέον σε όλη την Ελλάδα) στον Δήμο της Αλεξανδρούπολης, προκύπτουν τα κάτωθι εύλογα ερωτήματα:

Στις 14.5.2012 εντάχθηκε το έργο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013” με ημερομηνία ΛΗΞΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑΣ ΔΑΠΑΝΩΝ την 31.12.2015.

Στις 22.4.2013 εγκρίνεται από το Δ.Σ. Αλεξ/πολης η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου και της εταιρείας “ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.” με την οποία ορίζεται η εταιρεία ως ο “Φορέας Υλοποίησης” του έργου.

Στις 12.11.2014 η “ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.” αποφασίζει την δημοπράτησή του με προϋπολογισμό μελέτης 2.988.900 €

Στις 29.12.2014 με νέα απόφαση η εταιρεία αποφασίζει το έργο να μην δημοπρατηθεί αυτόνομο αλλά να ενοποιηθεί ως «Έργα αποκατάστασης εννέα Χώρων Ανεξέλεγκτης ∆ιάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑ∆Α) στους ∆ήμους Ν. Ζίχνης, Αμφίπολης και Βισαλτίας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών» – «Έργα Αποκατάστασης έξι ΧΑ∆Α στο ∆. Σιντικής και δύο ΧΑ∆Α στο ∆. Ηράκλειας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών» – «Έργα αποκατάστασης Χώρων Ανεξέλεγκτης ∆ιάθεσης Απορριμμάτων στις θέσεις “Παππάς” και “Μαυρότοπος” του ∆ήμου Αλεξανδρούπολης» και να δημοπρατηθεί ως ενιαίο έργο με προϋπολογισμό 7.564.500 €

Αξίζει να σημειωθεί πως στο νέο ΕΣΠΑ δεν θα είναι επιλέξιμες οι αποκαταστάσεις των ΧΑΔΑ.

Συνεπώς μετά την καθυστερημένη προκήρυξη του έργου τίθεται το βασικό ερώτημα αν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την καταληκτική ημερομηνία δηλαδή στις 31.12.2015.

Σε αυτή την περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο και ενώ υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ποιος θα επιβαρυνθεί την όποια δαπάνη προκύψει μετά τις 31.12.2015; Ο Δήμος της Αλεξανδρούπολης ή ο Φορέας Υλοποίησης;

Έχει κάνει τις σχετικές ενέργειες ο Δήμος για την εξασφάλιση των συμφερόντων του και τις όποιες ευθύνες προκύπτουν από την προγραμματική σύμβαση;

Είναι σύμφωνος ο Δήμος με την ενοποίηση του έργου και την καθυστέρηση που αυτή επέφερε;

Δεν θα μπορούσε το έργο να το αναλάβει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου όπως συνέβη με τους υπόλοιπους δήμους της Περιφέρειάς μας;

Σημειώνουμε ότι τον Φεβρουάριο δημοπρατήθηκε και υλοποιείται η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ από τον Δήμο Δράμας προυπολογισμού 3.000.000 €!!!

Παύλος Α. Μιχαηλίδης

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης

“ΑΝΑ.Σ.Α.”

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας