Αρχική » Νέα εισβολή στην Κύπρο, 40 χρόνια μετά την πρώτη!

Νέα εισβολή στην Κύπρο, 40 χρόνια μετά την πρώτη!

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Απορίας άξιο είναι το γιατί στην περίπτωση της Ουκρανίας, μιας χώρας που δεν ανήκει στην ΕΕ, υπήρξε ποικιλότροπη «στήριξη», αλλά και εμπάργκο κατά της Ρωσίας, επειδή η δεύτερη τόλμησε να υπερασπίσει τους ομοεθνείς της.
Στην περίπτωση όμως της εισβολής και της κατοχής του 37% μίας χώρας μέλους της, η ΕΕ δεν προβαίνει ούτε στα αυτονόητα, όπως την δημόσια καταδίκη του εισβολέα και κατακτητή (Τουρκία), πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και στην επιβολή κυρώσεων, μέχρι η Τουρκία να συμμορφωθεί με την κοινή λογική και το διεθνές δίκαιο.

Τι συμβαίνει και οι «εταίροι» στην ΕΕ λειτουργούν με δύο μέτρα και δύο σταθμά; Για ποια ΕΕ μιλάμε; Την ΕΕ που τρέχει πίσω από τα προστάγματα των ΗΠΑ, λόγω έλλειψης δικού της ισχυρού Ευρωπαϊκού στρατού και σύγκρουσης συμφερόντων;
Μήπως θα πρέπει να επιστρέψουμε μόνο στην εμπορική και τελωνειακή ένωση εγκαταλείποντας το κοινό νόμισμα και την δήθεν κοινή εξωτερική πολιτική, αφού τα συμφέροντα των 28 πλέον χωρών δεν ταυτίζονται αλλά συγκρούονται; Σύγκρουση που φέρνει νικητές τους οικονομικά ισχυρούς βόρειους, σε σχέση με όλους τους άλλους.

Επιστρέφοντας στο θέμα μας που είναι ο νταής της περιοχής (λέγε με Τουρκία), μετά την κατάφορη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες» Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε με περισσό θράσος :
«Το πλοίο Barbaros θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες ανοιχτά της Κύπρου, παρά τις απειλές των Ελληνοκυπρίων ότι θα μπλοκάρουν την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Κανείς να μην προσπαθήσει να δημιουργήσει μια κρίση. Έχουμε το δικαίωμα να διεξάγουμε έρευνες εκεί, βάση των συμφωνιών που έχουμε υπογράψει με την Τουρκική Δημοκρατία της βόρειας Κύπρου και σε κάθε περίπτωση θα ασκήσουμε αυτό μας το δικαίωμα. Το πλοίο Barbaros θα κάνει τις σεισμικές έρευνες εκεί και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του».

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του, ο κ. Νταβούτογλου είπε :
«Την Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή το κοινό κράτος που ιδρύθηκε το 1960, δεν το κατέλυσαν η Τουρκική Δημοκρατία και η Τουρκική Δημοκρατία της βόρειας Κύπρου. Την κατέλυσαν οι εκπρόσωποι της τότε Ελληνικής χούντας στο νησί. Τώρα, αν αναφέρεται κανείς στην ύπαρξη ενός τέτοιου κράτους, είτε ως φανταστικό είτε ως πραγματικό, οι Τ/Κ έχουν δικαιώματα όπως και οι Ε/Κ στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα πρέπει να την αποδεχτούν όλοι».

Συνεχίζοντας την απίστευτη ρητορική του τόνισε :
«Αν αυτό δεν γίνεται αποδεκτό και λένε “οι έρευνες στον Νότο είναι δικές μας επειδή μας ανήκει ο Νότος και ο Βορράς ανήκει στους Τ/Κ”, τότε πρέπει να συζητήσουμε το σενάριο των δύο κρατών».

Και πρόσθεσε :
«Αν συμφωνήσουμε σε μια λύση του Κυπριακού, θα καθίσουμε το συντομότερο δυνατό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη γείτονα και φίλη Ελλάδα, τη Βρετανία και τη διεθνή κοινότητα, ως εγγυητές και θα επιλύσουμε το ζήτημα και τα κοιτάσματα θα αξιοποιηθούν από το ενωμένο Κυπριακό κράτος. Αν όμως η Ελληνική πλευρά πει ότι τα κοιτάσματα τής ανήκουν, τότε θα αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις μαζί με τους Τουρκοκύπριους. Δεν μπορούμε να ενθαρρύνουμε το αδιέξοδο, ούτε να επιτρέψουμε τις σε μάκρος διαπραγματεύσεις, ούτε να εκβιάσουν την Τουρκία, στιγματίζοντάς την ως υπεύθυνη για όλα. Αυτή είναι μια κατάσταση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Ο κ. Νταβούτογλου έστειλε επίσης μήνυμα στη διεθνή κοινότητα και στις εταιρείες ενέργειας, με προκλητικό τρόπο :
«Προειδοποιήσαμε τη διεθνή κοινότητα και τις διεθνείς εταιρείες ενέργειας. Τους προειδοποιήσαμε ότι σε αυτές τις πηγές έχουν δικαιώματα και οι Τ/Κ. Είπαμε να γίνουν εργασίες στο πλαίσιο μιας επιτροπής και οι πηγές αυτές να αποτελέσουν καταλυτικό ρόλο για την ειρήνη. Από την άλλη, η Ε/Κ πλευρά έκανε συνεχώς προσπάθειες να εκμεταλλευθεί μονομερώς αυτές τις πηγές και να έχει μονοπώλιο δικαιωμάτων. Περιμέναμε με υπομονή να ωριμάσουν αυτά, να βρεθεί λύση του Κυπριακού διά των διαπραγματεύσεων και να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Και μάλιστα κάναμε μια μεγάλη χειρονομία. Είπαμε ότι το νερό που θα φτάσει από την Ανατολία με αγωγό μπορεί να δοθεί και στην Ε/Κ πλευρά. Δηλαδή εμείς, ενώ είπαμε ότι μπορούμε να μοιραστούμε το καθαρό νερό που μας ανήκει χωρίς να περιμένουμε κανένα αντάλλαγμα, εκείνοι ισχυρίστηκαν ότι μόνο εκείνοι μπορούν να εκμεταλλευτούν και να εξορύξουν το φυσικό αέριο και τις πηγές ενέργειας στις οποίες έχουν δικαιώματα και οι Τ/Κ».

Γνωρίζουμε πως η Τουρκική διπλωματία είναι ίσως η καλύτερη στον κόσμο. Ο κ. Νταβούτογλου παρέδωσε σεμινάριο στρατηγικής και επιχειρημάτων διαστρέβλωσης των αυτονόητων εννοιών που ισχύουν σε όλο τον κόσμο. Κατέδειξε πώς μία χώρα μπορεί να γίνει ο νταής της περιοχής, προβάλλοντας πονηρά επιχειρήματα. Ταυτόχρονα, η χώρα αυτή διαθέτει έναν πολυπληθή και καλά εξοπλισμένο στρατό, που της δίνει τη δυνατότητα να κάνει τον νταή.
Θα βρεθεί άραγε κάποιος που θα μπορέσει να επιχειρηματολογήσει έτσι ώστε να στριμώξει στην γωνία τους νέο-Οθωμανούς Νταβούτογλου και Ερντογάν, ή θα αναγκαστούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι (Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος και Ελλάδα) να αντιδράσουν με τρόπο που θα φέρει πόνο;

Μην ξεχνάμε πως όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος…

Γιώργος Κεραμάρης

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας