Αρχική » Σεμινάριο δασοπυροσβεστών στο δάσος της Δαδιάς

Σεμινάριο δασοπυροσβεστών στο δάσος της Δαδιάς

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 4ημερο Διασυνοριακό Σεμινάριο Κατάρτισης Εθελοντών Δασοπυροσβεστών, που πραγματοποιήθηκε από τις 13 έως τις 16 Ιουνίου στις εγκαταστάσεις του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου στην Δαδιά. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου OUTLAND «Ανοικτά Πρωτόκολλα και Εργαλεία για την εκπαίδευση και την κατάρτιση των εθελοντικών οργανώσεων στον τομέα της πολιτικής προστασίας έναντι φυσικών καταστροφών (δασικών πυρκαγιών) στην Ελλάδα και την Βουλγαρία», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα Βουλγαρία 2007 – 2013» και στο οποίο ο Φορέας Διαχείρισης συμμετέχει ως εταίρος.
Στο Διασυνοριακό Σεμινάριο πήραν μέρος εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης από τον Δήμο Θέρμης, τον Δήμο Zlatograd Βουλγαρίας, το Δήμο Κομοτηνής και από την περιοχή του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς. Οι εισηγήσεις έγιναν από εκπροσώπους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Έβρου, της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, του Δασαρχείου Σουφλίου αλλά και από στελέχη του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, σε συνεργασία με εκπροσώπους των εταίρων του προγράμματος.
Περίπου εξήντα (60) εθελοντές δασοπυροσβέστες, αλλά και στελέχη υπηρεσιών, από την Ελλάδα και την Βουλγαρία, ενημερώθηκαν για τις εφαρμογές και τα εργαλεία του έργου OUTLAND, για τις πρακτικές πολιτικής προστασίας σε θέματα δασικών πυρκαγιών που εφαρμόζονται και ισχύουν στις περιοχές των εταίρων του προγράμματος καθώς και για την επικρατούσα νομοθεσία σχετικά με τις δασικές πυρκαγιές και τους τρόπους δασοπυρόσβεσης στις δύο χώρες, Ελλάδα και Βουλγαρία, που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα Βουλγαρία 2007 – 2013».
Η βασική εκπαίδευση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση και την εκπαίδευση στη χρήση ενός νέου συστήματος εντοπισμού και πρόληψης πυρκαγιών, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου OUTLAND από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης/Ινστιτούτο Τηλεματικής που βρίσκεται στον Δήμο Θέρμης και αποτελεί εταίρο του έργου.
Η εφαρμογή αποτελεί μια πρωτοπόρα μέθοδο στον εντοπισμό των εστιών πυρκαγιάς στα δάση και στην άμεση επικοινωνία με τους υπευθύνους φορείς, καθώς με την χρήση κινητών τηλεφώνων δίνεται η δυνατότητα φωτογράφισης της περιοχής που βρίσκεται η πυρκαγιά και αποστολής των συντεταγμένων που απαιτούνται σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, για την άμεση και ορθή παρέμβασή τους.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, όπου και πραγματοποίησαν ασκήσεις και περιπάτους και είχαν τη δυνατότητα να θαυμάσουν το Απολιθωμένο Δάσος δίπλα στον οικισμό της Λευκίμης στο νότιο μέρος του Εθνικού Πάρκου και το χώρο τροφικής ενίσχυσης των γυπών και αρπακτικών.
Εκτός από την Δαδιά που ήταν και ο τόπος των κύριων δραστηριοτήτων, επίσης επισκέφτηκαν για φαγητό και διασκέδαση το Σουφλί, το Τυχερό, τις Φέρες και την Αλεξανδρούπολη, και αποχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ

Γιώργος Δεμερίδης

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας