Αρχική » Πρωτοβουλία διαλόγου για τις Ελληνοκαναδικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Πρωτοβουλία διαλόγου για τις Ελληνοκαναδικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Οι δυνατότητες ανάπτυξης και διεύρυνσης της ελληνοκαναδικής επιχειρηματικής συνεργασίας και ο συντονισμός των αρμόδιων φορέων με το ΕλληνοΚαναδικό Επιμελητήριο στην κατεύθυνση της αξιοποίησης αναπτυξιακών ευκαιριών σε διάφορους τομείς της τοπικής και εν γένει της ελληνικής Οικονομίας συζητήθηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε και διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΕλληνοΚαναδικού Επιμελητηρίου με την υποστήριξη της καναδικής Πρεσβείας και του InvestInGreece σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013 παρουσία εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων του Έβρου, της Αλεξανδρούπολης και της Ξάνθης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διαλόγου, που ανοίγει το ΕλληνοΚαναδικό Επιμελητήριο ως ο αρμόδιος θεσμικός επιχειρηματικός φορέας για την ελληνοκαναδική επιχειρηματική συνεργασία λαμβάνοντας το ρόλο του Διαμεσολαβητή με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς και με αφορμή τις καναδικές επενδύσεις στον Νομό Έβρου για τις οποίες υπάρχουν ενστάσεις και ισχυρές αντιδράσεις από μέρος της τοπικής κοινωνίας.

Στο προσκλητήριο διαλόγου του ΕλληνοΚαναδικού Επιμελητηρίου ανταποκρίθηκαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Εμπορικός Ακόλουθος της Πρεσβείας του Καναδά κ. Κυριάκος Χατζηπαναγής, ο Σύμβουλος του Invest in Greece κ. ʼκης Σκλάβος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Νομού Έβρου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Έβρου, ο Γενικός Διευθυντής της Συνεταιριστικής τράπεζας Έβρου, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Έβρου, ο έφορος δημοσίων σχέσεων της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Θράκης και ανώτερα στελέχη της EldoradoGold και των Χρυσωρυχείων Θράκης.

Το ΕλληνοΚαναδικό Επιμελητήριο δια του προέδρου του, Νομικού και Διαπιστευμένου Διαμεσολαβητή κ. Κωνσταντίνου Κατσιγιάννη, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Καναδού Πρέσβη στην Ελλάδα κ. Ρόμπερτ Πεκ ο οποίος επισκέφθηκε τον Νομό Έβρου και συναντήθηκε με εκπροσώπους τοπικών φορέων και των παραγωγικών τάξεων της περιοχής γνωστοποιώντας τους την επενδυτική διάθεση καναδικών επιχειρήσεων στο Νομό και την Περιφέρεια, πήρε την πρωτοβουλία της ανάπτυξης διαλόγου και της υποστήριξης ως διαμεσολαβητής, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές, της δυνατότητας αμφίδρομης αξιοποίησης αναπτυξιακών ευκαιριών σε διάφορους τομείς της οικονομίας, με σεβασμό στην απαραίτητη βούληση της τοπικής κοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και με αφορμή την επένδυση της καναδικής εταιρείας ELDORADO GOLD, η οποία τα τελευταία τρία χρόνια έχει εγκατασταθεί στον Νομό Έβρου με σκοπό την υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου για τη δημιουργία μεταλλείου χρυσού στην περιοχή Πέραμα, συζητήθηκαν σε πρώτη φάση τα αντισταθμιστικά οφέλη, που θα μπορούσαν να προσφερθούν από καναδικής πλευράς στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Συγκεκριμένα, οι δυνατότητες εξαγωγής προϊόντων που παράγονται στον Έβρο (αγροτικά, παραδοσιακά προϊόντα, είδη διατροφής, προϊόντα υψηλής τεχνολογίας κ.λπ.) αλλά και οι εισαγωγές χρήσιμων προϊόντων απευθείας από παραγωγικές καναδικές επιχειρήσεις. Στο σημείο αυτό τονίσθηκε, ιδιαίτερα, η ανάγκη δημιουργίας ισχυρού εξαγωγικού προφίλ των επιχειρήσεων του Νομού με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων του ΕλληνοΚαναδικού Επιμελητηρίου. Παράλληλα, συζητήθηκαν οι προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης και τα κίνητρα, που πρέπει να δημιουργηθούν για την προσέλκυση Καναδών τουριστών στον Νομό, όπως επίσης και τα αντισταθμιστικά οφέλη στον κλάδο του Τουρισμού από οποιαδήποτε ξένη παραγωγική δραστηριότητα. Η απόκτηση τεχνογνωσίας σε ό,τι αφορά τη λειτουργία λιμένων, υποδομές μεταφορών και δικτύων και η αναζήτηση τεχνογνωσίας για τη δημιουργία υδατοδρομίων, που θα συνδέουν ευέλικτα την Αλεξανδρούπολη με διάφορους προορισμούς, αφού ο Καναδάς θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα των υδατοδρομίων, αποτέλεσε βασικό σημείο του διαλόγου του ΕλληνοΚαναδικού Επιμελητηρίου με τους αρμόδιους φορείς της Αλεξανδρούπολης και του Έβρου, ενώ υπήρξε ιδιαίτερη μνεία για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, τα αντισταθμιστικά οφέλη προς το ελληνικό Κράτος και την τοπική κοινωνία αλλά και τους ισχυρούς και διαφανείς ελεγκτικούς μηχανισμούς προστασίας του περιβάλλοντος ως απόλυτο πρόκριμα για την επίτευξη της τοπικής συναίνεσης.

Παράλληλα, οι παριστάμενοι αναφέρθηκαν στη διερεύνηση του ενδιαφέροντος καναδικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στον Νομό, υπό τη διευκρίνιση ότι αυτές δεν θα πρέπει να διαταράσσουν την κοινωνική δικαιοσύνη και ηρεμία της περιοχής. Ο εμπορικός ακόλουθος της καναδικής Πρεσβείας χαιρετίζοντας την εκδήλωση βεβαίωσε τους παρόντες για τα θερμά αισθήματα που συνδέουν Ελλάδα και Καναδά, δήλωσε τη συνδρομή της Πρεσβείας σε κάθε επιχειρηματική συνεργασία και τόνισε το ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει από καναδικής πλευράς για τη Θράκη. Ο εκπρόσωπος του INVEST IN GREECE κ. Σκλάβος χαιρέτησε την πρωτοβουλία, τόνισε ότι με παρόμοιες ενέργειες μπορούν να ανοίξουν και νέοι δρόμοι ανάπτυξης των σχέσεων του Νομού Έβρου και με άλλα κράτη κι επισήμανε ότι αυτή η δράση πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση από άλλους νομούς και Περιφέρειες της Ελλάδας υπογραμμίζοντας ότι αναμένει επενδυτικά σχέδια του κάθε φορέα ξεχωριστά ώστε να τα προωθήσει σε συνεργασία με το ΕλληνοΚαναδικό Επιμελητήριο. Όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εκδήλωση, η οποία είχε ως στόχο στη θετική εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό αλλά και στην ανάπτυξη της εξωστρέφειας που έχει ανάγκη τόσο ο Νομός Έβρου όσο και ολόκληρη η χώρα. Εκφράστηκε δε, ομόφωνα η βούληση να υπάρξει συνέχεια σε αυτή την πρωτοβουλία και αποφασίστηκε η πραγματοποίηση νέων επιχειρηματικών συναντήσεων με τη διαμεσολαβητική συμβολή και διοργάνωση του ΕλληνοΚαναδικού Επιμελητηρίου, με συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν η μία στην Αλεξανδρούπολη υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Έβρου και η άλλη, αντίστοιχα, στην Ξάνθη υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Ξάνθης περί τα τέλη Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας