Αρχική » Νέες καθυστερήσεις στην υπόθεση του ζεόλιθου

Νέες καθυστερήσεις στην υπόθεση του ζεόλιθου

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Σε νέες καθυστερήσεις οδηγείται η υπόθεση της εξόρυξης ζεόλιθου στον Έβρο, όπως προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου υφυπουργού Ασημάκη Παπαγεωργίου σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Έβρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Ντόλιου. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, για το θέμα εκκρεμεί δικαστική απόφαση από το διοικητικό δικαστήριο της Θεσσαλονίκης, αναφορικά με την προσφυγή που κατέθεσε η εταιρεία στην οποία είχε απευθείας ανατεθεί το έργο. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Ντόλιος, η έκδοση της εν λόγω απόφασης, η οποία, σύμφωνα με τον βουλευτή, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να είναι θετική για την εταιρεία, δεν προβλέπεται να εκδοθεί πριν από τον Οκτώβρη με Νοέμβρη του τρέχοντος έτους, δημιουργώντας νέες καθυστερήσεις στην υπόθεση. Το ζητούμενο, κατά τον ίδιο, είναι η άδεια εκμετάλλευσης, η οποία θα πρέπει να παραχωρηθεί από το Υπουργείο. «Αλλιώς, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε ένα σίριαλ στο οποίο έχουν εμπλακεί τρεις Πρωθυπουργοί, έχει εμπλακεί απίστευτος αριθμός Υπουργών, έχουν εμπλακεί τρεις ή τέσσερις Γενικοί Γραμματείς Περιφερειών Κρατικών ή Αποκεντρωμένων Διοικήσεων σήμερα, εκ των οποίων κάποιοι είναι και Υπουργοί. Πραγματικά, καγχάζει με το ελληνικό κράτος η τοπική κοινωνία του Έβρου».
Ο κ. Ντόλιος ανέφερε πως πρόκειται για καθαρά πολιτικό ζήτημα, εκτιμώντας πως η άδεια για την εξόρυξη θα δοθεί τελικώς, και γι’ αυτό δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, για τυπικούς λόγους.
Να σημειωθεί ότι πρόσφατα, ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Αθανάσιος Καρούντζος αποφάσισε να αναστείλει την απόφαση καταγγελίας της σύμβασης για απευθείας μίσθωση του λατομείου στα Πετρωτά για την εξόρυξη ζεόλιθου, που είχε συνυπογράψει ο πρώην γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ΑΜΘ Θύμιος Σώκος με την ιδιωτική εταιρεία GEO VET. Είχε προηγηθεί η απόφαση του αντεισαγγελέα Εφετών Θράκης, Γιώργου Καντζίδη, ο οποίος έθεσε τελειωτικά στο αρχείο τη μήνυση του πρώην υφυπουργού Γιάννη Μανιάτη κατά του πρώην γ.γ. της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Θύμιου Σώκου, και των υπευθύνων της εταιρείας «GEO-VET», κρίνοντας ότι δεν στοιχειοθετούνται οι κατηγορίες του πρώην υφυπουργού Γιάννη Μανιάτη.

Η συζήτηση στη Βουλή
Μιλώντας για το θέμα στη Βουλή, ο κ. Ντόλιος αναφέρθηκε στη νέα εξέλιξη, που τον υποχρέωσε, όπως είπε, να το επαναφέρει στη Βουλή.
«Με παραγγελία της πολιτικής ηγεσίας -του Υπουργείου στην ουσία- μετά από μηνυτήρια αναφορά, προκλήθηκε μια εισαγγελική διάταξη από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, η οποία θρυμματίζει κυριολεκτικά όλες τις αντιρρήσεις και όλα τα επιχειρήματα τα οποία οι υπηρεσίες του Υπουργείου σας κατά καιρούς έχουν προβάλλει. Ένα-ένα τα επιχειρήματα κυριολεκτικά θρυμματίζονται. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η διάταξη αυτή εστάλη στον Αντιεισαγγελέα Εφετών της Ροδόπης, ο οποίος επικύρωσε, κατά κάποιον τρόπο, τη διάταξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης απευθύνθηκε -όπως πληροφορήθηκα- με επιστολή στο Υπουργείο, με την οποία ζητούσε τη γνώμη σας για το τι πρέπει να πράξει. Ήδη, είχε καταγγείλει την απ’ ευθείας μίσθωση. Ήδη, επειδή πληροφορήθηκε ότι υπάρχει αυτή η εισαγγελική διάταξη, ανέστειλε την καταγγελία του. Δεν ξέρω αν απαντήσατε εσείς ως Υπουργείο. Εκείνο που ξέρω, γιατί δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια», είναι ότι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης επανέφερε το καθεστώς της απ’ ευθείας μίσθωσης στη συγκεκριμένη εταιρεία για την συγκεκριμένη περιοχή του τριγώνου του Έβρου… Τι σκέφτεται να κάνει πλέον το Υπουργείο; Προκάλεσε μια εισαγγελική διάταξη το ίδιο το Υπουργείο. Αν δεν είναι αρνητική, δεν θα είχαμε λόγο να μιλάμε. Η εισαγγελική διάταξη είναι συγκεκριμένη. Θα δώσει άδεια εκμετάλλευσης ή δεν θα δώσει; Και πότε;»
Απαντώντας, ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε πως το Υπουργείο κράτησε μια συνεπή στάση βάσει των πράξεων και των αποφάσεων που υπήρχαν από τις Υπηρεσίες, από το Νομικό Σύμβουλο του Κράτους και από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. «Όσον αφορά τις νέες εξελίξεις που πράγματι υπάρχουν -και αυτό είναι σημαντικό για εμάς- αυτή τη στιγμή έχουμε μια σημαντική εκκρεμότητα, καθώς εκκρεμεί η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου αναφορικά με την αναστολή της απόφασης κτλ. Τουλάχιστον αυτό είναι που έχουμε αυτή τη στιγμή σε εκκρεμότητα σαν Υπουργείο, ασχέτως αν μονίμως –και για μία ακόμη φορά το ξαναλέω- η αρμοδιότητα είναι, όπως ξέρετε, στην αποκεντρωμένη διοίκηση. Δεν είναι στο Υπουργείο για το συνολικό έργο».
Στη δευτερολογία του ο κ. Ντόλιος τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν μου άρεσε η απάντησή σας, κύριε Υπουργέ, γιατί λέτε ότι περιμένετε μία δικαστική απόφαση. Θα καθυστερήσουμε πάνω από ένα χρόνο. Η δικαστική απόφαση μετά από τις εισαγγελικές διατάξεις είναι βέβαιο ότι θα είναι θετική και υποχρεωτικά εφαρμοστέα. Γι’ αυτό σας λέω ότι δεν μου άρεσε η απάντησή σας.
Δεύτερον, κάτι το οποίο μου άρεσε είναι ότι είπατε πως είναι αρμοδιότητα της αποκεντρωμένης διοίκησης. Είπατε ότι κακώς η πολιτική ηγεσία ακύρωσε. Ήταν παράνομη η ακύρωση της απόφασης του προηγούμενου Γενικού Γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης. Όταν η πολιτική ηγεσία βγάζει μία παράνομη απόφαση, τη μαζεύει, την παίρνει πίσω. Χρειάζεται και μία στοιχειώδης γενναιότητα. Λάθη όλοι κάνουμε. Θα πρέπει να την πάρει πίσω και να εκδώσει την άδεια εκμετάλλευσης. Δεν γίνεται αλλιώς. Γελοιοποιούμαστε κυριολεκτικά».
Ακόμη, επεσήμανε πως ίσως θα έπρεπε να γίνει μια ΕΔΕ στο υπουργείο, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες υπαλλήλων και υπηρεσιακών παραγόντων. «Νομίζω ότι χρειάζεται μία έρευνα. Πρόκειται για μία αλαζονεία, οίηση, αυθαιρεσία από την πλευρά της διοίκησης κύριε Υπουργέ. Θα διαπιστώσετε πολλά πράγματα».
Στη δευτερολογία του ο υφυπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Πιστεύω ότι μάλλον καταλήγουμε στο να έχουμε την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου που έχει την αρμοδιότητα επί των αποφάσεων αυτών –εννοώ του Υπουργείου- για να λήξει αυτή η υπόθεση και να γίνει σαφές προς εμάς και προς όλους, με μια τελεσίδικη απόφαση, ότι το Διοικητικό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης δίνει την άλφα ή τη βήτα λύση επί του συγκεκριμένου ζητήματος.
Εμείς δεν μπορούμε να προκαταλάβουμε την απόφαση του αρμόδιου Διοικητικού Δικαστηρίου. Αυτό είναι βασικό στοιχείο στην υπόθεση, τουλάχιστον σύμφωνα με τους νομικούς που σας ανέφερα.
Από εκεί και πέρα, όπως είπα και πριν –και το είχαμε συζητήσει εξαρχής από πέρυσι και γι’ αυτό το είχα πει και στην προηγούμενη ερώτηση που είχαμε συζητήσει εδώ στη Βουλή- σε εμένα είναι ξεκάθαρη η αρμοδιότητα του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Το είχα πει. Δεν το λέω σήμερα για πρώτη φορά. Το θυμάστε. Είναι αρμοδιότητα δική του. Η θέση του Υπουργείου -το ξαναλέω- είναι σταθερή και αμετακίνητη. Το είχα πει και την προηγούμενη φορά, πριν από λίγους μήνες που το είχαμε συζητήσει –νομίζω ότι ήταν 2012- το λέω και σήμερα. Είναι αρμοδιότητα του Γενικού Γραμματέα, ο οποίος όντως ερώτησε το Υπουργείο. Το Υπουργείο, όμως, δεν έχει κάτι να απαντήσει σε κάτι που είναι αρμοδιότητα άλλου. Εγώ, δηλαδή, δεν μπορώ να δώσω οδηγίες σε κάποιον -όχι μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση- για θέμα στο οποίο είναι αρμόδιος, ξεκάθαρα από το νόμο, εκείνος».

Πηγή: gnomionline

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας